Dlaczego w Szabat mężczyzna powinien jeść czosnek?

W tradycji żydowskie, czosnek  był nie tylko przysmakiem, miał również  wiele właściwości zdrowotnych, a nawet przypisywano mu właściwości magiczne.

Środek wprost idealny – pomagał dosłownie na wszystko – chronił przed złym okiem, uśmierzał ból zęba i …. Uwaga! zapewniał co…? Ano płodność…!

Bo jak powiada Talmud Babiloński:

„Czosnek należy spożywać w piątkową noc, bowiem „sprzyja miłości i rozbudza pożądanie”.

Hm… współcześnie chyba mocno byśmy z tym dyskutowali :-)))

Inna opowieść dot. Rabina Judy haNasiego, mówi:  że Rabi, kiedy nauczał, poczuł nagle zapach czosnku, i zakrzyknął: «Ktokolwiek zjadł czosnek, musi wyjść», ponieważ nie był w stanie skupić się na prowadzonej lekcji, tak go „uwodziła” aromatyczna magia tej rośliny! 🙂

Reklama czosnku…

„Może zapomni twoje imię. Ale będzie pewna, że tu byłeś” – tak reklamowano kiedyś czosnek.


No cóż nie sposób się z tym nie zgodzić … 🙂 Bo oprócz swych niezwykle zdrowych właściwości ma przede wszystkim jedną uciążliwą cechę – wiadomo jaką …. 🙂

Magia, tradycja i stare księgi

W przeszłości czosnek był wieszany przy wejściach domostw lub u powały, żeby chronić przed złymi duchami. A przyszłe panny młode były smagane łodygami czosnku, co miało je uchronić przed chorobami i zapewnić zdrowie przyszłemu potomkowi.

Tradycyjny składnik kuchni żydowskiej

Dla starożytnych Żydów czosnek uchodził za magiczną roślinę i był używany również, jako środek przeciw zarazie. Stał się też podstawowym składnikiem w tradycyjnej kuchni żydowskiej.

Idealny na potencję

I jak już wspominaliśmy, Rabini zalecali jeść go w Szabat – czyli piątek wieczór, aby wzmocnić potencję u mężczyzn, bo jak wiemy noc szabatowa to dla pobożnego Żyda, najbardziej odpowiednia pora na kontakt seksualny w małżeństwie.

Także tego …. 🙂 Szabat Szalom i bez czosnku ani rusz… 🙂

A jeśli chcesz dowiedzieć się co nieco o kuchni żydowskiej?

i czy telefon może być koszerny?

Co czyni wódkę, koszerną bądź trefną?

i dlaczego religijni Żydzi mają oddzielne komplety naczyń do potrwa mlecznych i mięsnych,

a nawet dwa oddzielne zlewy na te cele!

Zapraszamy na nasze Gadanie na Ekranie: Pobite gary, czyli niezły cymes! trefne, zdatne i koszerne!

Więcej informacji znajdziesz tutaj:

Zapraszamy! Polecamy! i bez czosnku „nie wpuszczamy” 🙂

Szabat Szalom!

A jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek na temat Szabatu, wskakuj na nasze Gadanie na Ekranie „Szabat, czyli noc rozmnożenia…!

Dostęp do nagrania znajdziesz tutaj:

Please follow and like us:

Podobne posty

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *