Zatar – aromaty Bliskiego Wschodu w jednej przyprawie

Na niedzielny leniwy dzień proponujemy Wam dzisiaj trochę smaków Bliskiego Wschodu, izraelska pizza, a może lekka sałatka dla tych co dbają o linię? Obie je łączy bliskowschodni smaczek, czyli Zatar.

Kto był w Izraelu ten na pewno pamięta widok i zapach bazarów, z charakterystycznymi dla tej części świata widokami straganów z finezyjnie usypanymi kopczykami z kolorowych przypraw.

Izrael Przyprawy Zatar

Kolorowa feeria barw!

Wielkie lniane worki lub wiklinowe kosze wypełnione suszonymi ziołami, kolorowymi przyprawami, które tworzą barwne kopce, kopczyki, konstrukcje, których tajniki budowy i doboru przenikających się kolorów są znane, chyba tylko ich właścicielom. Aż kuje w oczy, a do tego unoszący się intensywny aromatyczny zapach. Ach, na samą myśl, aż  ślinka cieknie!

Wśród tej ferii kolorów i zapachów, można znaleźć właściwie wszystkie znane nam przyprawy, których aromat wydaje się jednak dużo bardziej intensywny i pobudzający zmysły.

Izrael Przyprawy Zatar

Niezłe ziółko!

Ostatnio pisaliśmy o jednym ziółku, które spadło w Izraelu niczym “Manna z nieba” 🙂 ale dzisiaj mamy na myśli ziółko specjalne, która wydaje się być wyjątkowe, niepowtarzalne i bardzo charakterystyczne dla tej części świata – Za’atar.

Za’atar, czyli po polsku zatar to aromatyczna mieszanka ziół i przypraw na bazie tymianku i prażonego sezamu. Ta bliskowschodnia przyprawa najczęściej stosowana jest do gorących chlebków pita posmarowanych mieszanką zataru właśnie i oliwy, ale także humusu, marynowania mięs, warzyw oraz aromatyzowania oliwy z oliwek, czy oleju.

Biblijny hyzop i pierwsza Pascha

Raczej bez zaskoczenia będzie:-) że nazwa za’atar, która odnosi się zarówno do mieszanki przypraw, ale też rosnącego w krajach Lewantu zioła, origanum syriacum po raz pierwszy pojawia się w Biblii. Po naszemu to lebiodka syryjska i jest  uważana Uwaga! za biblijny hyzop, którego Izraelici używali podczas pierwszego święta Paschy.

Gałązek hyzopu nasączonego ofiarną krwią, używano też do skrapiania progów domów.  Natomiast mieszankę hyzopu i cedru stosowali kapłani podczas ceremonialnego oczyszczania wyleczonych z trądu… No, ale my  tu nie o trądzie, ale o smakach 🙂

Aromaty Bliskiego Wschodu w jednej przyprawie

Sekretem bogatego smaku i aromatu zataru jest mieszanka ziół, które łącząc się, tworzą jego charakterystyczny smak. W składzie tej przyprawy znajdziemy przede wszystkim tymianek, sumak, nasiona sezamu, sól, czasami także oregano, majeranek , czy kminek.

Zatar jednak jest zdecydowanie czymś więcej niż zwykłą ziołową mieszanką. Dzięki połączeniu mieszanki ziół znacznie korzystniej wpływa na nasz organizm niż dodawanie pojedynczych ziół do potraw.

Zatar, czyli sekret długowieczności

To właśnie unikalne połączenie wszystkich składników zataru jest sekretem długowieczności. Podobno wspomaga też walkę z wirusami i bakteriami, czyli można powiedzieć idealny zestaw na nasz zwariowany covidowy czas… Skutecznie też hamuje procesy starzenia się organizmu, dzięki czemu na dłużej pomaga zatrzymać młodość.

Ach ten zatar – nic tylko jeść!

PRZEPIS NA  IZRAELSKĄ PIZZĘ

Składniki:

  • mąka pszenna 300 gramów
  • mleko 150 mililitrów
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • świeże drożdże 5 gramów
  • przyprawa zatar 1 opakowanie
  • ser typu feta 100 gramów
  • pomidor malinowy 1 sztuka
  • jajko 8 sztuk
  • hummus 200 gramów
  • ciecierzyca z puszki 100 gramów
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • strąk papryczki chili 1 sztuka
  • sól 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 250°C. Natkę pietruszki i chili posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.

Krok 2: Podgrzej mleko do 30°C i rozpuść w nim drożdże. Dodaj trochę cukru, soli i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 3: Po tym czasie zaczyn uzupełnij pozostałą ilością mąki, dokładnie wyrób i odstaw ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Krok 4: Placek posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek, oprósz przyprawą zatar, posyp cząstkami pomidorów, chili i pokruszonym w rękach serem typu feta. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, po czym na wierzch ciasta wybij jajka. Całość piecz kolejne 5–8 minut, aż ciasto będzie upieczone, a jajka się zetną. Upieczoną pizzę oprósz posiekaną natką pietruszki.

PRZEPIS NA IZRAELSKĄ SAŁATKĘ Z ZATAREM

izraelska sałatka z zatarem

Składniki:

  • ogórek
  • pomidor
  • 1/4 papryki żółtej albo czerwonej
  • 1/4 cebuli
  • kilka gałązek pietruszki. Można też dodać kolendry
  • sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Krok 1: Warzywa kroimy w drobną kostkę, zioła siekamy.

Krok 2: Pokrojone warzywa mieszamy w misce z zatarem, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i podlewamy trochę oliwą. Całość jeszcze raz mieszamy i gotowe!  

Smacznego!

Please follow and like us:

Podobne posty

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *