Szakszuka- wielki bałagan na izraelskie śniadanie

Jeśli zastanawiasz się co zjeść w Izraelu, to shakshuka będzie idealnym wyborem! Aksamitne żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli i papryki, doprawione ostro, słodko i korzennie – najlepsze izraelskie śniadanie możesz przyrządzić w swojej kuchni sam!

Izraelskie śniadanie

Shakshuka (szakszuka) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej. Rozpowszechnione na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Tunezji po Turcję, bardzo popularne również w Izraelu – to praktycznie, obok humusu – o który toczą się mniejsze lub większe wojenki na Bliskim Wschodzie– główne danie śniadaniowe Izraela.

Shakshuka, czyli balagan… balagan …

Shakshuka dosłownie oznacza „wielki bałagan″. I taka jest w rzeczywistości. Na patelni przygotowuje się sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i ostrej papryczki chili. Następnie do wrzącego pomidorowego “piekła” wbija się kilka jajek, które należy niezbyt dokładnie wymieszać z sosem.

Pomidorowy bulgot

Tym sposobem robi się niezły bałagan. Shakshuka ma wiele odmian, można ją przyrządzić z kiełbasą, mięsem, rybą lub dodatkiem serów! Ogranicza nas jedynie kulinarna fantazja lub jej brak.

Dr Shakshuka

Uwaga! W Izraelu shakshuka polecana jest również, jako idealne danie na…kaca. Podobno przywraca do życia i stawia na nogi zmaltretowanych nadmiernym spożyciem alkoholu… Jakby nie patrzeć, idealne danie na leniwy weekendowy lub po imprezowy poranek!

Może dlatego, najbardziej znany twórca shakshuki w Izraelu, nazywa się Dr Shakshuka? To miejsce do którego prawdopodobnie, skieruje Was każdy przewodnik na najlepszą shakshukę w Izraelu.

Kultowa shaksuka w starej Jaffie

W starej części Tel Awiwu w Jaffie, na ulicy Beit Eszel, idąc za cudownym, egzotycznym zapachem, traficie do knajpy, gdzie na ogniu będą się grzały patelenki z gęstym, bulgoczącym czerwonym sosem. Za chwilę kucharz wbije do nich jajka i gdy tylko białko się zetnie, na stole wyląduje Wasza shakshuka.

Aksamitne żółtko rozleje się wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli i papryki. Kawałkiem chleba będziecie nabierać to półpłynne “niebo w gębie” i pakować do ust… no po prostu… mniam…

Promocyjne jaja

Dr Shakshuka to kultowa knajpa, w której shakshukę podaje się na okrągło. Prowadzi ją trypolitańczyk Bina Gabso. Ale shakshuka w Izraelu dawno przestała być tylko daniem przybyszów z Libii czy Tunezji. To po humusie, tabuli, falafelu – swoją drogą, ciekawe czy Jezus jadł falafel? – kolejna arabska specjalność, którą Izrael pokochał, zmodernizował, a nawet objął międzynarodowym marketingiem, jako jedno z głównych dań Izraela!

Poczuj się jak dr Shakshua!

Zostań weekendowym dr Shakshuką i czy to po imprezie, czy na sobotnio-niedzielne śniadanie – wypróbuj sam! Wariacji na temat shakshuki jest wiele – możesz spróbować też tak:

Film: @visitisrael

Składniki na shakshukę:


* 1 duża cebula

* 1/4 szklanki oliwy

* 2 łyżki masła

* 5 ząbków czosnku

* 1 czerwona, słodka papryka

* 1 mała papryczka chilii

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka pieprzu

* 1/2 łyżeczki kuminu

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 2 duże pomidory

* 1/2 szklanki wody

* pół pęczka natki pietruszki

* 1 łyżeczka cukru

* no i oczywiście jajka – tak dużo jak lubisz 🙂

Przygotowanie shakshuki:

Co zjesc w Izraelu

Cebulę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na gorącej oliwie z masłem na patelni. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę i papryczkę chilii, następnie smaż powoli. Posiekaj pomidory.

Do miękkich warzyw na patelni dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj, aż powstanie sos. Dla wzmocnienia smaku i gęstości dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku, dolej trochę wody.

Gdy patelnia będzie pełna gęstego, bulgoczącego sosu, rozsuń warzywa i w to miejsce wbij jajka. Zetną się gotowane w gorącym sosie. Można też danie przykryć przykrywką, uważając, by żółtko pozostało płynne.

Posiekaj natkę i posyp nią swoje smaczne cudo! Podawaj od razu, prosto z patelni! najlepiej smakuje nabierana kawałkiem chrupiącego chlebka!

Le chaim! Na zdrowie! i szakszukowy Szabat Szalom!

Please follow and like us:

Podobne posty

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *