Jeśli zastanawiasz się co zjeść w Izraelu, to shakshuka będzie idealnym wyborem! Aksamitne żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli i papryki, doprawione ostro, słodko i korzennie – najlepsze izraelskie śniadanie możesz przyrządzić w swojej kuchni sam!
Izraelskie śniadanie
Shakshuka (szakszuka) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej. Rozpowszechnione na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Tunezji po Turcję, bardzo popularne również w Izraelu – to praktycznie, obok humusu – o który toczą się mniejsze lub większe wojenki na Bliskim Wschodzie– główne danie śniadaniowe Izraela.
Shakshuka, czyli balagan… balagan …
Shakshuka dosłownie oznacza „wielki bałagan″. I taka jest w rzeczywistości. Na patelni przygotowuje się sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i ostrej papryczki chili. Następnie do wrzącego pomidorowego „piekła” wbija się kilka jajek, które należy niezbyt dokładnie wymieszać z sosem.
Pomidorowy bulgot
Tym sposobem robi się niezły bałagan. Shakshuka ma wiele odmian, można ją przyrządzić z kiełbasą, mięsem, rybą lub dodatkiem serów! Ogranicza nas jedynie kulinarna fantazja lub jej brak.
Dr Shakshuka
Uwaga! W Izraelu shakshuka polecana jest również, jako idealne danie na…kaca. Podobno przywraca do życia i stawia na nogi zmaltretowanych nadmiernym spożyciem alkoholu… Jakby nie patrzeć, idealne danie na leniwy weekendowy lub po imprezowy poranek!
Może dlatego, najbardziej znany twórca shakshuki w Izraelu, nazywa się Dr Shakshuka? To miejsce do którego prawdopodobnie, skieruje Was każdy przewodnik na najlepszą shakshukę w Izraelu.
Kultowa shaksuka w starej Jaffie
W starej części Tel Awiwu w Jaffie, na ulicy Beit Eszel, idąc za cudownym, egzotycznym zapachem, traficie do knajpy, gdzie na ogniu będą się grzały patelenki z gęstym, bulgoczącym czerwonym sosem. Za chwilę kucharz wbije do nich jajka i gdy tylko białko się zetnie, na stole wyląduje Wasza shakshuka.
Aksamitne żółtko rozleje się wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli i papryki. Kawałkiem chleba będziecie nabierać to półpłynne „niebo w gębie” i pakować do ust… no po prostu… mniam…
Promocyjne jaja
Dr Shakshuka to kultowa knajpa, w której shakshukę podaje się na okrągło. Prowadzi ją trypolitańczyk Bina Gabso. Ale shakshuka w Izraelu dawno przestała być tylko daniem przybyszów z Libii czy Tunezji. To po humusie, tabuli, falafelu – swoją drogą, ciekawe czy Jezus jadł falafel? – kolejna arabska specjalność, którą Izrael pokochał, zmodernizował, a nawet objął międzynarodowym marketingiem, jako jedno z głównych dań Izraela!
Poczuj się jak dr Shakshua!
Zostań weekendowym dr Shakshuką i czy to po imprezie, czy na sobotnio-niedzielne śniadanie – wypróbuj sam! Wariacji na temat shakshuki jest wiele – możesz spróbować też tak:
Składniki na shakshukę:
* 1 duża cebula
* 1/4 szklanki oliwy
* 2 łyżki masła
* 5 ząbków czosnku
* 1 czerwona, słodka papryka
* 1 mała papryczka chilii
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka pieprzu
* 1/2 łyżeczki kuminu
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 2 duże pomidory
* 1/2 szklanki wody
* pół pęczka natki pietruszki
* 1 łyżeczka cukru
* no i oczywiście jajka – tak dużo jak lubisz 🙂
Przygotowanie shakshuki:
Cebulę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na gorącej oliwie z masłem na patelni. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę i papryczkę chilii, następnie smaż powoli. Posiekaj pomidory.
Do miękkich warzyw na patelni dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj, aż powstanie sos. Dla wzmocnienia smaku i gęstości dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku, dolej trochę wody.
Gdy patelnia będzie pełna gęstego, bulgoczącego sosu, rozsuń warzywa i w to miejsce wbij jajka. Zetną się gotowane w gorącym sosie. Można też danie przykryć przykrywką, uważając, by żółtko pozostało płynne.
Posiekaj natkę i posyp nią swoje smaczne cudo! Podawaj od razu, prosto z patelni! najlepiej smakuje nabierana kawałkiem chrupiącego chlebka!