Szawuot od kuchni


Dziś w kalendarzu Szawuot, a w najbliższą niedzielę – chrześcijańskie Zielone Świątki. Szawuot to święto plonów – początkowo niezbyt ważne – obchodzone po zakończeniu zbiorów. Specjalnego znaczenia nabrało kiedy w Szawuot Bóg ofiarował Mojżeszowi Torę i Dekalog na Górze Synaj.

Szawuot zydowskie swieto Izrael

Boski prezent

Prezent można powiedzieć, nie najgorszy,  skoro stał się podwaliną naszej cywilizacji, a Żydom pozwolił przetrwać w rozproszeniu tysiące lat. Zachować kulturę, zwyczaje oraz własną religię. A na koniec – albo nowy początek – stworzyć demokratyczne państwo. 

Żydowskie święta od kuchni

Nie ma chyba drugiego takiego narodu, który by sztukę jedzenia, tak powiązał ze swoją historią i z religijnymi rytuałami. W żydowskiej kuchni, chyba nie ma potrawy, która nie byłaby podczepiona pod historię narodu żydowskiego lub nie wynikała z jakichś religijnych nakazów. Święto Paschy – wiadomo maca, Święto Szałasów – warzywa i owoce,  Purim – jak wiemy – alkohol! i to w nadmiarze, a do tego naśladowanie Estery, więc w menu rośliny strączkowe i suszone owoce,  a także udzielanie wsparcia ubogim, ofiarowywanie potraw przyjaciołom.
Chanuka – oliwa i wszystko co na bazie oliwy można stworzyć. Tego dnia królują m.in. pączki i placki ziemniaczane.

Kraina mlekiem i miodem płynąca

A Szawuot ? w Szawuot, rządzi nabiał i mleko, jako kulinarna baza. Oczekiwanie na zejście Mojżesza z góry Synaj, to nie był czas, by krzątać się przy garach 🙂 A ziemia, którą Żydom obiecał Bóg  – miała być mlekiem i miodem płynąca!

Zydowskie swieta Szawuot Izrael

Przepis na Szawuot

Pytaliście o przepisy na Szawuot? Proszę bardzo – dziś polecamy sernik po żydowsku i chyba najbardziej żydowski z żydowskich Kugel!

SERNIK PO ŻYDOWSKU

Składniki:

  • masło: 4 łyżki
  • ser biały: 70 dag
  • cukier: 1 szklanka
  • skórka z cytryny: 1 sztuka
  • aromat waniliowy
  • jajka: 3 sztuki
  • śmietana: 220 ml
  • cukier wanilinowy: 2 łyżki
  • herbatniki: 1 opakowanie – mogą być imbirowe

Przygotowanie:

Ciastka lub ewentualnie herbatniki pokruszyć i dodać 4 łyżki roztopionego masła i tym wyłożyć spód tortownicy, lekko ubić. Ser zmiksować z cukrem, aromatem, skórką i stopniowo dodawać po jednym jajku. Wylać na ciastka i piec w temperaturze 180 C, aż sernik będzie po bokach brązowy.

Ze śmietany i cukru zrobić polewę i wylać na sernik i piec jeszcze 5 minut w temperaturze około 220 C.

Smacznego!

KUGEL Z KLUSEK

Kugel  to potrawa tradycyjnej kuchni żydowskiej, łącząca wiele składników w formie zapiekanki, składniki mogą być rozmaite, a jedynym niezmiennym są jajka. Kugle dzieli się na słodkie i pikantne. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub deserem.

Klasyczny, najbardziej znany żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa – dość pracochłonna i czasochłonna, ale bardzo smaczna i sycąca.

Kugel przygotowuje się nie tylko z ziemniaków, lecz także makaronu- w wersji słodkiej i wytrawnej. I taką wersję Szawuotową z makaronem i serem na słodko  – Wam dziś polecamy!

Składniki:

  • 250 g suchego makaronu jajecznego (szerokich wstążek)
  • 60 g (4 łyżki) masła, stopionego i ostudzonego
  • 105 g (1/2 szklanki) cukru pudru
  • 250 g (1 szklanka) nietłustej, kwaśnej śmietany
  • 500 ml (2 szklanki) mleka
  • 500 g (2 szklanki) serka śmietankowego
  • 250 g (1 i 1/2 szklanki) białego sera
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Przybranie:

  • 105 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 60 g (1/2 szklanki) pokrojonych migdałów
  • 2 łyżki masła, stopionego

Przygotowanie:

W dużym garnku z osolonym wrzątkiem ugotować kluski, aż będą miękkie (około 6-8 min). Następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić masłem naczynie do zapiekania o wymiarach mniej więcej 23 x 33 cm.

W dużej misce połączyć masło, cukier puder, śmietanę, mleko, serek śmietankowy, biały ser, jajka i esencję waniliową. Dodać kluski, wymieszać i przełożyć masę do naczynia do zapiekania.

Przybranie: Połączyć brązowy cukier, migdały i masło. Rozprowadzić równo na powierzchni klusek.

Wstawić naczynie z kluskami do piekarnika i piec ok. 1 i 1/4 godz., aż wierzch będzie złotobrązowy. Wyjąć kugel z piekarnika, pokroić na kwadraty i podawaj gorący lub o temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Chag Szawuot Sameach! i Szabat Szalom!

Please follow and like us:

Podobne posty

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *