Kto ma ochotę na uszy Hamana?

Przepis na purimowe “Uszy Hamana”, czyli jak zrobić Hamantasze? Nic prostszego, ale uwaga! To ucho naprawdę wciąga 🙂

Hamantasze, tradycyjne dla kuchni żydowskiej nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta, wypiekane w przeddzień święta Purim i spożywane w czasie tego święta, są przysmakiem zarówno dzieci jak i dorosłych. Istnieje wiele rodzajów Hamantaszy, różniących się zarówno nadzieniem, jak i ciastem.

Przepis na uszy Hamana.

Składniki:

CIASTO:

4 szklanki mąki

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 szklanka margaryny

1 łyżka stołowa soku z pomarańczy

1 łyżeczka aromatu waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

NADZIENIE:

1/2 kg maku lub 1/2 kg powideł

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni

Natłuścić blachę do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce, wymieszać dokładnie. Można dodać nieco więcej lub mniej soku pomarańczowego i soli – w zależności od smaku i konsystencji ciasta.

Podzielić ciasto na cztery równe części.

Rozwałkować każdą część na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 7-9 cm. Umieścić trochę nadzienia (ok. 1/2-1/3 łyżeczki) na środku krążka.

Uformować trójkątny kształt unosząc brzegi krążka i zakrywając nadzienie. Umieścić ciastka na przygotowanej blasze. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

No to do dzieła!

Smacznego i wesołego dla wszystkich – nie tylko od święta!

Uszy Hamana – szybka ściąga dla niecierpliwych:-)

Posłuchaj Audio Gadaninki: Pijany jak Żyd…?! Tak ale tylko w Purim!

Please follow and like us:

Podobne posty

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *