Nagranie-Webinar-Dintojra i szemrane sprawki, czyli w cieniu żydowskiego półświatka!
Przepis na purimowe „Uszy Hamana”, czyli jak zrobić Hamantasze? Nic prostszego, ale uwaga! To ucho naprawdę wciąga 🙂
Hamantasze, tradycyjne dla kuchni żydowskiej nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta, wypiekane w przeddzień święta Purim i spożywane w czasie tego święta, są przysmakiem zarówno dzieci jak i dorosłych. Istnieje wiele rodzajów Hamantaszy, różniących się zarówno nadzieniem, jak i ciastem.
Przepis na uszy Hamana.
Składniki:
CIASTO:
4 szklanki mąki
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka margaryny
1 łyżka stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE:
1/2 kg maku lub 1/2 kg powideł
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Natłuścić blachę do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce, wymieszać dokładnie. Można dodać nieco więcej lub mniej soku pomarańczowego i soli – w zależności od smaku i konsystencji ciasta.
Podzielić ciasto na cztery równe części.
Rozwałkować każdą część na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 7-9 cm. Umieścić trochę nadzienia (ok. 1/2-1/3 łyżeczki) na środku krążka.
Uformować trójkątny kształt unosząc brzegi krążka i zakrywając nadzienie. Umieścić ciastka na przygotowanej blasze. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.