Prawie każda czysta wódka produkowana ze zboża lub ziemniaka jest koszerna. Certyfikacja koszerności nie obejmuje jednak gorszych jakościowo produktów, w których mogą znaleźć się np. dodatki pochodzenia zwierzęcego, jak tłuszcze, enzymy, barwniki czy aromaty.
A także wódki smakowe, czy produkowane z winogron. Ale podobno – bardzo trudno taki certyfikat uzyskać i trzeba spełnić wiele wyśrubowanych, rabinackich norm.
Rabin koneser od… certyfikatów
Certyfikację koszerności wydaje Rabin na okres jednego roku, i co ciekawe, musi on osobiście sprawdzić produkty do przygotowania destylatu aby zatwierdzić certyfikat.
Hm… to musi być chyba jakiś specjalny Rabin – Smakosz :-)))
Po czasie jednego roku, proces certyfikacji trzeba powtórzyć… No tak… nie trzeba nadmieniać, że uzyskanie certyfikatu kosztuję złotych parę, a nawet nie parę… a całkiem sporo!
U – jak Orthodox Union
Produkty, które otrzymały certyfikat oznaczone są na butelkach czarną literą U, co oznacza Orthodox Union.
Kiedy wódka, staje się niekoszerna?
Ale… ale… żeby nie było tak prosto! W czasie Święta Paschy, 7 dni w roku, nie wolno spożywać czegokolwiek, co ma w sobie chociażby jedno z 5 zbóż: żyto, owies, jęczmień, pszenicę lub orkisz.
No i tym samym wtedy wódka mimo, że koszer, staje się nie koszer… Proste prawda?
Skomplikowana sprawa winna
Wino, aby było koszerne musi być wyprodukowane przez Żydów, i tylko przez Żydów! Nie ma możliwości wyprodukowania wina koszernego nie przez Żyda.
Ale…ale… tu też mamy całkiem sporo zasad. Po pierwsze: koszerne wino, które zostało otwarte nie prze Żyda, to co…? To przestaje być koszerne!
Koszerne wino, które Uwaga! zostało co prawda odkorkowane przez Żyda, uff… połowa sukcesu za nami, ale nalane do kieliszka nie przez Żyda, przestaje być co…? ano przestaje być koszerne, oczywiście…
Goj, a sprawa wina
Jak żyć i jak się napić tego wina bezpiecznie? lawirując między tym koszer, nie koszer, kto otworzył, kto podał, a kto zamknął Wynika z tego jak nic, że bezpieczniej jest spożywać pobożnemu Żydowi wódkę 🙂
No tak… Ale o co chodzi z tym winem? i dlaczego, takie mecyje z nim związane, że nie Żydzi, czynią ten zacny trunek od razu niekoszernym?
Sprawa wygląda, mianowicie tak. Wina używa się do obrzędów religijnych … ot! i takie to wyjaśnienie. Koniec i kropka!
Winne dylematy pobożnego Żyda
Ale to nie koniec winnych dylematów pobożnego Żyda, ponieważ zasady wykonywania koszernego wina z winogron jest znacznie więcej.
Aby wino było koszerne i przeszło proces certyfikacji Rabina, winogrona można zbierać z drzew minimum czteroletnich; a co siedem lat winnica musi odpoczywać – czyli w siódmy roku nie można uprawiać nic…
Nie można też uprawiać niczego innego miedzy winoroślami, a część wina – małą porcję – obowiązkowo należy wylać.
„Korek” na winnym torcie
I na koniec wisienka, a właściwie „korek” na winnym torcie – cały proces produkcji wina, powinien być wykonywany przez ortodoksyjnych Żydów i kobiety nie mają tam wstępu…
Także, tego jak się wybierzecie do Izraela i zdziwi Was co nieco cena wina – to już wiecie
A jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej o koszerności i kuchni żydowskiej?
i czy telefon może być koszerny?
a co to są produkty „duchowo niebezpieczne”
i dlaczego religijny Żyd nie zostawi na noc obranej cebuli, jajka na twardo, czy czosnku?
A, żeby zjeść jajka na twardo to musi ich ugotować minimum 3?