Smaki kuchni żydowskiej


Kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach, Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne.

W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach. Obecnie taką przyprawą jest to Zatar – czyli smak i aromat Bliskiego Wschodu wjednej przyprawie.

Smaki Kuchni żydowskiej

Można wyodrębnić trzy zasadnicze odmiany kuchni żydowskiej:

• kuchnia Żydów z Bliskiego Wschodu, podobna do kuchni arabskiej;

• kuchnia Żydów sefardyjskich, przyjęła wiele cech kuchni iberyjskich;

• kuchnia Żydów aszkenazyjskich, którą charakteryzuje wiele cech kuchni polskiej, niemieckiej, czy rosyjskiej.

Mix smaków i kultur

Kuchnia żydowska łączy w sobie nawyki kulinarne z wielu miejsc, w których przez całe stulecia mieszkali Żydzi. Zawiera w sobie wpływy kuchni Środkowego Wschodu, śródziemnomorskiej, hiszpańskiej, niemieckiej oraz wschodnio-europejskiej.

Kaszrut – czyli koszerność

Wszystkie te kuchnie były ograniczone kaszrutem i innymi prawami rytualnymi.Wiele z potraw, które uważamy za żydowskie, nie są cechą wyłącznie żydowskiej kultury kulinarnej.

Kuchnia żydowska

Gołąbki, tradycyjne danie żydowskie, jest bardzo powszechna we Wschodniej Europie. Blintzes (bliny) i knyszes (pyzy, knedle) są znane wszystkim Niemcom, nie tylko tym z pochodzeniem żydowskim.

Bliny, knysze, falafel i humus

Falafel i humus coraz częściej uważane za izraelsko – żydowskie jedzenie możemy znaleźć w każdej arabskiej, czy greckiej restauracji. Toczą się nawet Bliskowschodnie wojny o humus…!

Jednak połączenie tych różnorodnych potraw w jeden styl gotowania wraz z własnymi innowacjami tworzą właśnie kuchnię żydowską.

Co zdecydowanie wyróżnia kuchnię żydowską?

Obowiązek przestrzegania halachy, czyli prawa żydowskiego związanego z kaszrutem, czyli zasadami koszerności.

Polskie placki ziemniaczane, czy na pewno polskie?

Fakt, że tereny dawnej Polski zamieszkiwało kilka milionów Żydów musiał wywrzeć i wpływ na kuchnię polską. Obie kultury kulinarne, na przestrzeni wieków się przenikały: z kuchni żydowskiej pochodzą prawdopodobnie takie dania, jak gołąbki czy nawet placki ziemniaczane.

A jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej o koszerności i kuchni żydowskiej?

poznać smaki tej kuchni i dowiedzieć się jakie potrawy

i różne rodzaje kuchni się na nią składają?

dostać też w prezencie E booka z “Przepisami Kuchni Żydowskiej”!

Zapraszamy na nasze Gadanie na Ekranie: Pobite gary, czyli niezły cymes! trefne, zdatne i koszerne!

A więcej informacji znajdziesz tutaj:

Zapraszamy! Na na dawkę ciekawostek i kulinariów!

Please follow and like us:

Podobne posty

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *