Kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach, Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne.
W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach. Obecnie taką przyprawą jest to Zatar – czyli smak i aromat Bliskiego Wschodu wjednej przyprawie.

Można wyodrębnić trzy zasadnicze odmiany kuchni żydowskiej:
• kuchnia Żydów z Bliskiego Wschodu, podobna do kuchni arabskiej;
• kuchnia Żydów sefardyjskich, przyjęła wiele cech kuchni iberyjskich;
• kuchnia Żydów aszkenazyjskich, którą charakteryzuje wiele cech kuchni polskiej, niemieckiej, czy rosyjskiej.
Mix smaków i kultur
Kuchnia żydowska łączy w sobie nawyki kulinarne z wielu miejsc, w których przez całe stulecia mieszkali Żydzi. Zawiera w sobie wpływy kuchni Środkowego Wschodu, śródziemnomorskiej, hiszpańskiej, niemieckiej oraz wschodnio-europejskiej.
Kaszrut – czyli koszerność
Wszystkie te kuchnie były ograniczone kaszrutem i innymi prawami rytualnymi.Wiele z potraw, które uważamy za żydowskie, nie są cechą wyłącznie żydowskiej kultury kulinarnej.

Gołąbki, tradycyjne danie żydowskie, jest bardzo powszechna we Wschodniej Europie. Blintzes (bliny) i knyszes (pyzy, knedle) są znane wszystkim Niemcom, nie tylko tym z pochodzeniem żydowskim.
Bliny, knysze, falafel i humus
Falafel i humus coraz częściej uważane za izraelsko – żydowskie jedzenie możemy znaleźć w każdej arabskiej, czy greckiej restauracji. Toczą się nawet Bliskowschodnie wojny o humus…!
Jednak połączenie tych różnorodnych potraw w jeden styl gotowania wraz z własnymi innowacjami tworzą właśnie kuchnię żydowską.
Co zdecydowanie wyróżnia kuchnię żydowską?
Obowiązek przestrzegania halachy, czyli prawa żydowskiego związanego z kaszrutem, czyli zasadami koszerności.
Polskie placki ziemniaczane, czy na pewno polskie?
Fakt, że tereny dawnej Polski zamieszkiwało kilka milionów Żydów musiał wywrzeć i wpływ na kuchnię polską. Obie kultury kulinarne, na przestrzeni wieków się przenikały: z kuchni żydowskiej pochodzą prawdopodobnie takie dania, jak gołąbki czy nawet placki ziemniaczane.
A jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej o koszerności i kuchni żydowskiej?
poznać smaki tej kuchni i dowiedzieć się jakie potrawy
i różne rodzaje kuchni się na nią składają?